DAN REPUBLIKE

Go down

DAN REPUBLIKE Empty DAN REPUBLIKE

Post  MrvicA on Fri Nov 29, 2013 10:00 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan se navršava 70 godina od Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu (BiH), na kome su u Drugom svetskom ratu udareni temelji nove, socijalističke Jugoslavije.

29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice - novembra 2002. Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.
AVNOJ je odlučio i da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda. Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije proglašen je za maršala Jugoslavije.

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.
Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna ordenja.
MrvicA
MrvicA

Posts : 517
Join date : 2009-12-13
Age : 41
Location : Budva

Back to top Go down

DAN REPUBLIKE Empty Re: DAN REPUBLIKE

Post  wulfy on Fri Nov 29, 2013 2:02 pm

Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ, da ću marljivo učiti i raditi, i biti dobar drug, ...
wulfy
wulfy

Posts : 158
Join date : 2009-12-15
Age : 42
Location : Budva

http://www.pontaradio.com

Back to top Go down

DAN REPUBLIKE Empty Re: DAN REPUBLIKE

Post  tdm93 on Fri Nov 29, 2013 9:26 pm

sretan Vam dan republike drugovi:GuGi: 
tdm93
tdm93

Posts : 613
Join date : 2009-12-14
Age : 51
Location : Budva

Back to top Go down

DAN REPUBLIKE Empty Re: DAN REPUBLIKE

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum