Etno katun Štavna...

Go down

Etno katun Štavna...

Post  GuGi on Fri Jul 09, 2010 5:52 pm

Divno mjesto za ladjenje moooodahhhhh......Wink

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]


Udaljenost od hotela Do Štavne, odakle i kreće uspon na vrh Vasojevičkog koma, dolazi se prilično kvalitetnim putevima. Dostupna je automobilima, manjim kombijima i naravno biciklima i motociklima a autobusima se može doći na najbliže 3km udaljenosti. Od Andrijevice je odaljena na svega 14km (oko 40 minuta vožnje), od čega su oko 3km makadam.

- (1) Ako krenete od Andrijevice ka Mateševu starim planinskim asfaltnim putem, na najvisočijoj tačci tog puta naići ćete na raskrsnicu koja vodi prema Štavnoj. Na tom mjestu se ujedno i najčešće okupljaju planinari koji ovdje dolaze. Pogodno je za parkiranje i okretanje autobusa, a bivši planinarski dom pretvoren u ugostiteljski objekat koji se tu nalazi, dobro dodje da se osvježite. Na topografskoj karti ova lokacija je označena brojem 1.
- (2) Do sledeće tačke možete poći pješke, automobilom, ili manjim kombijem. Makadamski put je u pristojnom stanju i dovešće vas do samih obronaka Komova, odnosno Štavne, sa kojih možete započeti penjanje.
- (3) Sama dionica od Štavne do vrha Vasojevičkog Koma na 2461m je srednje teška, pa i ljudi koji nisu u najboljoj kondiciji mogu ga lako osvojiti. Svakako preporučujemo makar malo fizičke pripremljenosti prije nego se odlučite za penjanje.

Udaljenos od hotela Staza do Vasojevičkog Koma je markirana i uglavnom dobro vidljiva.

Prva dionica je laka bez uspona, dok vas u nastavki očekuju veći usponi. Treba pomenuti i da ćete na samo nekoliko kratkotrajnih dionica biti prinudjeni da se provlačite kroz stijene. Stazu u ljetnjim mjesecima posjećuju kako odrasli tako i djeca, pa je toplo preporučujemo svima.

Udaljenos od hotela Sa vrha Vasojevičkog Koma možete uživati u prelijepoj panorami koju čine planine i okolni gradovi. Pogled se pruža na planinske vijence Koma, Prokletija i Bjelasice a može se vidjeti čak i Durmitor.

N: Štavna (1828 m), Bjelasica Zekova glava (2116m), Crna glava (2137m)

S: Prokletiski vijenac sa vrhovima Maja Jezerce (2694 m), Karanfili (2460 m, 2490 m, 2441 m), Maja Briasit (2563 m)...

NW: Durmitorski vijenac sa vrhovima: Bobotov Kuk (2523 m), Bezimeni Vrh (2487 m), Minin Bogaz (2387 m), Savin Kuk (2313 m), kanjon Tare između Moračkih planina (2226 m) i Sinjajevina (2287 m)

E: Visitor (2211 m) i Zeletin (2112 m)

Prosjecno trajanje ture Od Štavne do Vasojevičkog koma prosječno treba oko 2 sata i 30 minuta.

Pogodan period za aktivnost Dionica je duga 3km.

Pogodan period za aktivnost Najljepše vrijeme da se penjete na Kom je u junu, julu, avgustu ili septembru. Mjesec maj i oktobar su takodje dobri ali se zna desiti da snijeg nije još okopnio, ili da pada, pa treba biti dobro obavjšten prije kretanja. Na Kom se možete penjati tokom čitave godine. U zimskim mjesecima vam je neophodna posebna oprema, i u ovom periodu se ne preporučuje penjanje neiskusnim planinarima.

Kamp Na štavnoj se nalazi "Eko katun Štavna", koji pruža usluge smještaja u bungalovima i pripreme hrane. Bungalovi sadrže 5 kreveta, imaju kupatilo sa toplom vodom a cijena za jednu noć iznosi 25 eura po bungalovu.

Pogodan period za aktivnost Za svakog planinara uvijek je najbitnije da se obuče prikladno i da ima dobru obuću. Teren je ovdje zatravljen i povremeno kamenit, pa ne preporučujemo patike i obuću sa zaravnjenim djonom. Najbolje su dublje cipele sa kramponima. Takodje treba uzeti nešto toplo za obući sa sobom, i kačket jer se vrijeme zna promjeniti brzo a često duva bočni vijetar. Od dodatne opreme preporučujemo ruksak sa vodom i sendvičom, jer se nigdje ne jede tako dobro kao na planini. Ne zaboravite ni foto aparat jer je pejzaž fascinantan.

Pogodnost za kampovanje u prirodi U podnožju Vasojevičkog Koma se nalazi Štavna sa prelijepim pašnjacima na kojima su još uvijek nastanjeni malobrojni lokalni stanovnici u svojim katunima koji tu borave samo u ljetnjim mjesecima. U slučaju da imate svoju opremu za kampovanje, možete se lijepo smjestiti na prostranom platou Štavne.

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
GuGi

Posts : 1671
Join date : 2009-12-13
Age : 50
Location : City Of Rožaje Downtown ... Sometimes Plav & Gusinje...

View user profile

Back to top Go down

Re: Etno katun Štavna...

Post  NikGold on Fri Jul 09, 2010 7:34 pm

Ko jednom pođe vratiće se sigurnoooo. Među prvim gostima sam bio kada se Ekokatun otvorio , bio sam 10 nezaboravnih dana. Naravno to sam ponovio i sledeće godine a sada kad me god put nanese pud Andrijevice ,Murine ,PlaFa ja idem preko Trešnjevika da bih iskoristio priliku i svratio na Štavnu . Prve godine su im cijene bile baš baš ok. Iznajmljivali smo kućicu za 20e , 5 e po krevetu , već sledeće godne je to bilo 30 e sad kolko vidim 40e . I još jedan fenomen borovnice su bile mnogo skuplje nego što ih prodaju na podgorički pazar , ista stvar je sa sirom i kajmakom . naša posla . Preporuka sa moje strane , ako ko bude išao nek se javi ko zna možda se zaletim

NikGold

Posts : 48
Join date : 2010-01-26

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum